Mercat de Manlleu

comas-pont + Colomer-Rifà

El Mercat de Manlleu és un edifici de planta diàfana on la llum natural és la principal protagonista. Una estructura metàl·lica unidireccional de grans llums  suporta una coberta que es plega a diferents alçades. Gràcies a aquests plecs, la pell contínua de zinc que unifica la coberta i les façanes laterals, permet  l’entrada de llum natural i la ventilació creuada de tot l’espai. Aquesta mateixa pell es desdobla creant els porxos dels accessos principals i es desmaterialitza per crear les lames de protecció solar a sud.

El sistema estructural i constructiu preindustrialitzat  permet optimitzar el procés d’obra i reduir el termini d’execució, així com la generació de residus.

La protecció solar de lames de fusta natural de diferents intensitats a les façanes principals (Sud-est i Sud-oest) permeten aconseguir l’atmosfera pròpia dels mercats mediterranis: il·luminació tènue i ambient relaxat, fresc a l’estiu i càlid a l’hivern, semblant a un ombracle.

Es potencia la connexió visual exterior-interior amb la transparència de la planta baixa i amb la continuïtat del paviment interior del mercat fins a l’espai urbà adjacent.

Ubicació

C/ del Mercat. Manlleu

Any del projecte

2009-2011

Fotografies

© Jordi Comas

Premis

  • Primer premi – Adjudicació del projecte
  • Obra seleccionada Wood Awards 2013 i exposada al Virserum Art Museum (Suècia) 2013
  • Obra seleccionada a la 7a Mostra d’Arquitectura de les comarques centrals 2016